Projecten

Als fotograaf richt ik mij graag op de mens en de maatschappij. Naast mijn wat meer commerciële werk, vind ik het heel interessant om voor organisaties, instituten, projectgroepen, enz. als fotograaf conceptueel werk te maken. Conceptuele fotografie is hierbij mijn uitgangspunt, waarbij ik vooral portretten maak, maar ook stillevens, architectuur of landschappen vastleg om een verhaal te vertellen. Herkenning en bewustwording creëren is vaak mijn doel met een serie of fotografisch beeld. Door mijn empathische karakter weet ik een sfeer of gevoel te visualiseren om de boodschap tot de kijker over te brengen en hun aandacht vast te houden. Tijdens een samenwerking ga ik graag in gesprek over de wensen, het doel en wat de boodschap is die vertelt mag worden. Mocht de klik er zijn en zitten we op eenzelfde lijn, dan zetten we de samenwerking door en ga ik aan de slag om een (aantal) concept(en) uit te werken. Deze spreken we dan samen door, waar gewenst vullen we het concept aan om het vervolgens uit te voeren!

Ik haal ontzettend veel voldoening hier uit en hoop met mijn fotografie mensen aan het denken te zetten en bij te dragen aan het gewenste doel.

Naast dat ik conceptueel werk maak voor organisaties, instituten en projectgroepen, sta ik ook zeker open voor particulieren. Heb jij een verhaal wat je vastgelegd wilt hebben, voor jezelf of voor een onderwerp die jij vanuit jezelf onder de aandacht wilt brengen, zou ik graag met jou in contact komen. Het lijkt mij ontzettend fijn om jou te helpen het doel te behalen of om jouw verhaal vast te leggen, zodat jij hiervan een herinnering hebt.

GGD IJsselland | Zelfmoord? Praat erover!

In 2019 ben ik een samenwerking aan gegaan met GGD IJsselland. Zij waren net begonnen met het project Zelfmoord? Praat erover! om het taboe rond dit onderwerp te doorbreken. Het leek mij ontzettend mooi om een bijdrage aan dit doel te leveren en met fotografisch beeld dit thema onder de aandacht te brengen. Na goed overleg en het bespreken van de wensen, kon ik aan de gang. Ik had genoeg informatie gekregen rondom de verschillende risicogroepen en ben aan de slag gegaan om de problemen en oplossingen betreft de doelgroep en het in gesprek gaan, in verschillende concepten uit te werken.

Twee concepten heb ik uitgewerkt in  2019/2020, maar toen was corona daar en werd het project gepauzeerd. Aan het begin van 2022 kreeg ik een mailtje dat vanuit de GGD toch de wens er was om de serie compleet te maken en dus ben ik weer aan de slag gegaan. Met als resultaat dat er nu een fototentoonstelling staat waarbij de 5 risicogroepen gerepresenteerd worden. Het is een reizende tentoonstelling door regio IJsselland, waarbij de verschillende gemeentes zelf invulling mogen geven aan hoe en waar zij de tentoonstelling willen inzetten. Op ggdijsselland.nl/roadtrip vind je meer informatie over de tentoonstelling en ook de agenda is hier te vinden om te zien waar de tentoonstelling allemaal nog komt te staan. 

 

"Vanaf september 2022 bezoekt GGD IJsselland iedere maand een gemeente in de regio IJsselland met een reizende fototentoonstelling. Zo helpt de GGD in samenwerking met de gemeenten en netwerkpartners om het taboe op zelfdoding te doorbreken en sporen we mensen aan om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. Zelfmoord? Praat erover!

Iedere foto, iedere serie, ieder mens heeft een verhaal. Met deze tentoonstelling nodigt de GGD je uit om naar deze verhalen te vragen én om het jouw te delen. Met iemand die je dierbaar is, met je buurman of -vrouw, je collega, een leerkracht en/of een professional."

 

Ontzettend tof om de serie nu afgedrukt en geëxposeerd te zien. Het begint bij een gesprek, een bedenksel, een schets en om het dan zo ook daadwerkelijk afgedrukt te zien, maakt mij trots. Blij en dankbaar dat ik een bijdrage kan leveren aan zo'n belangrijk doel, door mijn passie voor fotografie en conceptontwikkeling in te zetten.

 

Zelf ben ik natuurlijk ontzettend trots op dit resultaat, dat mijn werk geëxposeerd wordt en dat allemaal voor het belangrijke doel om het taboe op zelfmoord te doorbreken. Ik hoop hierbij dat ik in ieder geval 1 persoon kan inspireren om met een vertrouwd persoon in gesprek te gaan. Zelfmoord? Praat erover!

Voor meer informatie over suïcide in het algemeen of over de risicogroepen verwijs ik je graag door naar de site van 113. Hier staan meerdere factsheets om eens door te lezen, mocht je geïnteresseerd zijn: 113.nl/voor-professionals/kennis-feiten-en-cijfers/factsheets

 

Heb jij gedachten aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? 113 Zelfmoordpreventie is er voor jou. Neem contact op via 113.nl of het gratis telefoonnummer 0800 – 0113.

Mannen tussen de 40 en 65 jaar

Dit is de eerste risicogroep waarvoor ik aan de slag ben gegaan. Uit onderzoek is gebleken dat twee derde van de suïcides wordt gepleegd door een man. Van mannen is over het algemeen ook bekend dat zij minder snel openlijk over hun gevoelens en emoties praten. Vandaar dat GGD IJsselland deze groep graag wil aanspreken met een eigen serie foto's. 

Zoals in elk twee- of drieluik is de boodschap 'Ga in gesprek, het lucht op'. Bij dit beeld heb ik dit heel letterlijk willen verbeelden. De grote ballon staat voor alle lasten, nare gevoelens, stress, negatieve gedachten die je met je meesleept. Groot, liggend op de grond en je wilt hem het liefst natuurlijk niet laten zien aan anderen. Door in gesprek te gaan, voel je naderhand misschien wat opluchting. De ballon met narigheid is er nog wel, maar flink wat lichter en zweeft nu naast je. Een gesprek is het begin om er verder mee aan de slag te gaan. Maar een lichte ballon die met je mee zweeft is al een stukje aangenamer dan een groot, zwaar gevaarte slepend over de grond. 

Voor dit beeld heb ik gekozen voor een voetbalveld als locatie. Een plek waar veel mannen zijn, waar veel kleine jongens opgroeien. Een mooi voorbeeld dat hier zeker ook tijd en ruimte is om eens een wat dieper gesprek met iemand aan te gaan. Waar emoties mogen zijn, naast de lol, actie en mannelijkheid. 

En heb je trouwens gezien hoe de vrouwen in dit verhaal ook een mooie bijdrage leveren bij het aanmoedigen van de man die het gesprek aanknoopt?

 

Praat over je eigen emoties en ervaringen, en vraag anderen daar ook actief naar. Door problemen te bespreken, ontkracht je het idee dat praten over emoties niets voor mannen is.

Jongeren

In Nederland is zelfdoding de grootste doodsoorzaak onder jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud. Ook nu na corona is het weer veel in het nieuws geweest. Veel jongeren kampen met negatieve gedachten en mentale gezondheidsproblemen. Depressieve gevoelens, niet weten wie je bent, hoe je je wil en moet gedragen om erbij te horen, aan welke verwachtingen moet voldaan worden, het pesten wat steeds agressiever wordt en 24/7 door blijft gaan tot aan doodswensen toe, sociale media die alleen maar het positieve wereldje laten zien met een onrealistisch beeld van het leven... En ga zo maar door. 

Vaak is het zo dat jongeren niet zo gauw praten over hun mentale gezondheid. Zoals het beeld op sociale media al aangeeft, gaat het eigenlijk altijd alleen maar goed. Waarom zou jij dan anderen met jouw negativiteit belasten? En ja met je ouders praten voelt misschien ook niet helemaal tof om te doen. Vandaar dat wij willen laten zien dat op een laagdrempelige manier, met bijvoorbeeld je vrienden, toch over dit soort dingen praten enorm kan helpen. 

De melding, zoals je ook op je mobiel wel eens krijgt als de batterij bijna op is, is nu bestemd als melding van jouw mentale gezondheid. Je mentale batterij is bijna leeg, je zit er doorheen, maar er is een manier om op te laden. Kom in actie, benader iemand die jij vertrouwt en ga met hem/haar/hen in gesprek. Je zult merken dat je oplaadt en dat het rust geeft. 

Nabestaanden

De risicogroep nabestaanden is een bijzondere groep. Het is natuurlijk zo dat je als nabestaande van iemand die niet door zichzelf is overleden (ziekte, ouderdom) ook veel verdriet kan ervaren en dat dit net zo goed invloed kan hebben op je mentale gezondheid. Alleen hebben de nabestaanden van iemand die suïcide heeft gepleegd er nog een stuk verwerking bij. Namelijk dat de persoon waarom je zo verdrietig bent en om rouwt, ook de persoon is waar je veel boosheid/woede voor voelt. Bijvoorbeeld met de vraag 'Hoe kan je mij dit aandoen, zonder uitleg, mij en de kinderen achterlaten'. Daarnaast is er ook het schuldgevoel 'Heb ik iets gemist? Waarom zag ik dit niet aankomen? Had ik het kunnen voorkomen?' wat nog heel lang kan blijven spelen in iemands hoofd. En daarbij dat er zoveel vragen zijn die altijd onbeantwoord zullen blijven. Dit kan ervoor zorgen dat iemands mentale gezondheid kan verslechteren totdat ze misschien zelf ook geen andere uitweg meer zien. 

Daarom is het, net als bij andere vormen van rouw, erg belangrijk om er voor iemand te zijn die dit meemaakt als nabestaande. Niet alleen in het begin, maar ook in de maanden en jaren daarna. Het leven gaat door, maar voor die persoon gaat het misschien heel langzaam of staat het leven zelfs langere tijd stil. Wees er voor die persoon, luister en laat merken dat alle emoties er mogen zijn. Het verdriet mag er altijd zijn, net zoals het gedenkhoekje op de vensterbank, en daarnaast het is prettig om ook zelf het leven weer op te pakken. 

LHBTIQA+

We weten dat LHBTIQA+’ers al heel jong moeten dealen met angst voor afwijzing, daadwerkelijke uitsluiting of pesten, problemen met familie, verlies van vrienden en vooral de worsteling om zichzelf te accepteren. Dit maakt dat ze 5x vaker dan anderen denken aan zelfmoord en ook 4x vaker een poging doen. Onder transgenders is dat nog hoger. Wat helpt is steun van vrienden, ouders en andere belangrijke personen, zoals een docent of een werkgever. Jij en ik kunnen daarom het verschil maken: door iemand te laten zien dat je er voor ze bent.

 

Dit is ook het uitgangspunt voor dit drieluik geweest. Er is iemand in je omgeving die er voor je wil zijn of iemand die jij misschien vertrouwt en door jou gekozen wordt om mee in gesprek te gaan. Daarnaast heb ik gekozen om bij dit drieluik te werken met een spiegel. De spiegel staat voor jouw binnenwereld. Als je in een spiegel kijkt, wordt daar het gesprek met jezelf gevoerd. De gedachten die je zou kunnen hebben als LHBTIQA+'er staan hierop geschreven. De binnenwereld is donker, een wirwar aan nare gedachten, het gesprek in jezelf wordt alleen maar groter en de focus komt hier ook steeds meer op te liggen. Je sluit je meer af van de buitenwereld en verdwijnt in je eigen binnenwereld. Wanneer je merkt dat het toch echt tijd wordt om om hulp te vragen (mega knap en enorm dapper), zet je de deur open. Je staat open voor een andere kijk op hetgeen waar jij enorm mee zit, je staat open voor een gesprek met iemand die je vertrouwt. De wirwar in je hoofd aan gedachten is er nog wel, maar wordt wel minder. Er komt een opening voor een andere kijk, voor acceptatie. Allemaal doordat iemand naar je luistert, je wil helpen en je accepteert zoals je bent. 

 

Een paarse trui en de gekleurde jassen zijn naast de teksten (specifiek gericht op bepaalde groepen binnen de LHBTIQA+ gemeenschap) een verwijzing naar deze risicogroep. Omdat deze groep zo groot en divers is, hebben we gekozen voor een anoniem persoon. Zodat iedereen herkenning kan vinden in dit beeld. Zelfs als je je niet identificeert met deze groep. 

 

Ook is de spiegel onderdeel geworden van de tentoonstelling. Met de tekst 'Waar je niet over praat blijft schreeuwen in je hoofd' kijk je jezelf aan en spreken we zo iedereen aan die een blik in de spiegel werpt. Iedereen heeft wel eens te maken met vervelende gedachten. Door het niet te delen en er zelf mee rond te blijven lopen, kan het alleen maar harder en groter worden in je hoofd. Praten zorgt voor een andere kijk, opluchting en voorkomt hopelijk een vervelende beslissing. 

Agrarische sector

De hoge werkdruk, geen toekomstperspectief, constant veranderende wet- en regelgeving, negatieve beeldvorming van de boer, het heeft allemaal een behoorlijke impact op de boer als persoon. Er zijn zoveel mensen die er iets van vinden, de consument, het bedrijfsleven, de politiek, maar ook collega boeren. Alles wordt onder de loep genomen en de boer staat erbij en heeft geen idee wat hij moet. Het slurpt tijd, maar vooral ook het plezier in het vak op. Natuurlijk heeft de boer te maken met deze sectoren, maar graag in een gezonde mate. Zo kan de boer vanuit zijn passie zijn werk doen, met plezier en genoeg tijd voor hetgeen waarom hij boer is geworden. Dan is daar trots en ontspanning en een gezonde balans voor de mentale gezondheid. 

 

Wat meespeelt is dat boeren het vaak moeilijk vinden om zich uit te spreken over hoe het nu echt met hem/haar gaat. Schaamte en (faal)angst spelen dan een grote rol. Er wordt al gauw gedacht dat je een watje bent als je je uitspreekt over dat het wat minder goed gaat. 

 

Dit tweeluik is net even anders dan de rest. Het is namelijk gebaseerd op de situatie waar de agrarische sector al enige tijd mee te maken heeft. Het doel van dit tweeluik is om te laten zien dat deze situatie niet langer houdbaar is voor de boer. Want als dit niet stopt, gaat de al wat verslechterde mentale gezondheid van de boer alleen maar verder achteruit tot er geen uitweg meer zichtbaar is.

 

Praat over je eigen emoties en ervaringen en vraag anderen er ook actief naar. Ontkracht het idee dat over emoties praten zwak is en doorbreek het taboe op het zoeken van hulp.


Onze Tuin

Titia Seubring | ONZETUIN | eindexamen deeltijdopleiding Academie Artemis

Styling en concept: Titia Seubring | Fotografie en bewerking: Marit Otte


Campagnebeelden voor Operatie Steenbreek | fictief


Ik wil laten zien dat introvert en extravert beiden bestaan en dat beiden even belangrijk zijn. De een is niet beter dan de ander. Door te spelen met transparantie heb ik de modellen die het introvert zijn verbeelden, laten opgaan in de natuur. De modellen die het extravert zijn verbeelden, dragen opvallende, kleurrijke kleding. Op het eerste gezicht trekken de extraverte modellen meer aandacht. In het echte leven is dit ook zo. Naarmate je de serie doorloopt valt het op dat er ook personen staan die niet direct opvallen, de introverte modellen. Door de rondlopende lijn door de serie, is het de bedoeling dat je terug gaat kijken naar de eerste beelden en ga je kijken waar de introverte personen staan. Op die manier krijgen de introverte modellen ook aandacht en is er een soort gelijkheid ontstaan.
Ik ben benieuwd of het jou direct opviel dat er helemaal aan de linkerkant ook nog iemand stond! 😉